„Czy wiesz, że żywność z długim terminem ważności może być zdrowa?”

Wiecie jak to jest. Siedzimy w domach, trochę to może jeszcze potrwać. Nasze spacery, poza tymi po parkach, lasach ograniczają się często do pokonania trasy z pokoju do lodówki… 😉 Dokonanie zakupów tygodniowych wielu z nas już weszła w krew. Poprosiliśmy jednak dietetyczkę Magdaleną Brenk o kilka wskazówek 👇
„Czy wiesz, że żywność z długim terminem ważności może być zdrowa?”
Poradnik dietetyczny na czas #ZostańWDomu
Od ponad miesiąca słyszymy, że rzadsze chodzenie do sklepów ogranicza ryzyko zakażenia i rozprzestrzenianie się koronawirusa, a dwutygodniowa kwarantanna może stać się prędzej czy później naszym udziałem. To dobry moment, aby nauczyć się przemyślanych zakupów i gromadzenia rozsądnej ilość trwałego jedzenia. Właściwie nie mamy innego wyjścia. Obecny czas mocno wpłynie na to, jak jemy – widzę to w swoim domu i słyszę często od pacjentów podczas zdalnych konsultacji.
Aby zachować zdrowie mamy teraz jeść zdrowo, kolorowo i naturalnie. Przy czym całkowicie zrozumiałe jest, że restrykcyjne stosowanie jakiejkolwiek diety nie jest możliwe. Nie zniechęcamy się tym jednak! Postanowiłam stworzyć dla Was wpis, który ułatwi odnalezienie się w zaistniałej sytuacji. Zobacz, jak robić zakupy, aby jedzenie trwałe było jednocześnie zdrowe oraz nadawało się dla pozostałych członków twojej rodziny.
1️⃣ Wybieraj mrożone warzywa i owoce – w tym okresie i tak nie mamy w Polsce wielu świeżych, krajowych owoców i warzyw. Mrożonki warzywne i owocowe są przygotowywane z produktów sezonowych, a ich wartość odżywcza nie różni się zbytnio od produktów surowych. Możesz wyciągnąć z paczki dokładnie taką ilość, jaką potrzebujesz, a resztę bezpiecznie przechowywać w zamrażarce. Dodatkowo dzięki mrożonym owocom takim jak jagody, truskawki czy maliny możesz wesprzeć swoją odporność.
 
2️⃣ Kupuj kiszonki – kiszona kapusta i ogórki świetnie zastępują świeże warzywa, są skarbnicą witaminy C. Bonus polega na tym, że najczęściej można je kupić w hermetycznym opakowaniu, dzięki temu długo zachowują wszystkie swoje walory i są jeszcze trwalsze.
 
3️⃣ Dostęp do świeżej, morskiej ryby mamy teraz mocno ograniczony. Dlatego korzystaj rozsądnie z puszek – warto mieć w zapasie szczególnie cenne dla zdrowia sardynki i szprotki.
 
4️⃣ Unikaj konserw mięsnych i pasztetów – mają z reguły niską zawartość mięsa i mnóstwo kiepskiej jakości dodatków, które prędzej podniosą poziom cholesterolu we krwi, niż poprawią twoją witalność.
 
5️⃣ Pamiętaj że warzywa w puszcze zawierają dużo soli, a owoce w puszce dużo cukru. Dlatego nie powinny być podstawą naturalnej diety, a jedynie jej urozmaiceniem.
 
6️⃣ Sucha fasola, groch, soczewica czy cieciorka są trwałe, a przy tym zdecydowanie zdrowsze niż te same warzywa w puszce. W zamian wymagają niestety trochę więcej czasu przeznaczonego na moczenie i gotowanie.
 
7️⃣ Używaj passaty pomidorowej jako bazy do zupy czy sosu pomidorowego – jest smaczna, naturalna, bezpieczna i trwała.
 
8️⃣ Gotowe dania mrożone typu pizza oraz zupy i dania w proszku spożywane okazjonalnie nie powinny Ci zaszkodzić, ale pamiętaj, że zawartość soli, cukru i tłuszczu może być w nich naprawdę wysoka!
 
9️⃣ Gotowe kluski i pierogi – warto spojrzeć na ich skład. Mrożone kluski i pierogi nie są konserwowane chemicznie, co jest ich dużą zaletą. Tymczasem pierogi sprzedawane na tackach – wyglądają na domowe, ale mogą mieć konserwanty i zyskać w ten sposób dłuższy termin przydatności. Coś za coś…
 
1️⃣0️⃣ Mleko – w tej kategorii mamy do wyboru mleko poddane pasteryzacji oraz mleko UHT. Na bieżące użycie wybieraj mleko pasteryzowane – ma trwałość od jednego do dwóch tygodni i można je znaleźć w sklepowych lodówkach. Na czarną godzinę możesz kupić mleko UHT – praktycznie się nie psuje, nie wymaga lodówki (choć przecież wszyscy mamy ją w domu…), ale ma niższą zawartość witamin z grupy B. Nie zapominaj o jogurtach, kefirach i maślankach – zawarte w nich bakterie fermentacji mlekowej wspierają odporność dużo bardziej niż samo mleko.
 
1️⃣1️⃣ Chleb – jest teraz zdecydowanie kłopotliwy, szybko robi się czerstwy. Ale za to pokrojony dobrze się mrozi i po rozmrożeniu smakuje świetnie! Pamiętaj tylko, aby zamrozić jego zapas, kiedy jest jeszcze świeży. Zamrożenie kilkudniowego pieczywa niestety nie wróci mu świeżości. Wybieraj chleby z prostym składem (mąka, zakwas i/lub drożdże, opcjonalnie nasiona).
 
1️⃣2️⃣ I na koniec słodycze. Są z reguły bardzo trwałe. W tym przypadku niepotrzebnie, ponieważ magazynowane w dużych ilościach i tak szybko znikają… Aby uniknąć zyskania dodatkowych kilogramów nie zostawaj z nimi w domu.
 
Pomyśl nad listą zakupową dla siebie i swojego rodziny, aby kupować to, co jest trwałe, bezpieczne, odżywcze i mieści się w twoim budżecie. Unikaj monotonii na talerzu. Ruszaj się. Dbaj o siebie – jest ku temu właściwy czas. Smacznego!
 
#ZostańWDomu #kulturadlagniezna
Skip to content