Mówi się, że „Włosi nie jedzą, aby żyć; Włosi żyją po to, by jeść”. Tym razem więc w ramach naszego włoskiego cyklu, ogłaszamy konkurs na zrobienie słynnych włoskich ciasteczek cantuccini. UWAGA! Na zwycięzcę czeka nie byle jaka nagroda!
Cantuccini wywodzą się z tradycyjnej kuchni toskańskiej. Te wykwintne chrupkie i aromatyczne ciasteczka z migdałami, podbiją każde podniebienie.
Nasz film przeniesie Was do poznańskiej restauracji Amici Miei, gdzie włoski mistrz opowie i pokaże, jak wykonać ciasteczka. To właśnie tam, wraz z osobą towarzyszącą, wybierze się zwycięzca konkursu, na kolację przygotowaną przez włoskiego kucharza (w terminie ustalonym wspólnie ze względu na obecne obostrzenia). Jest więc o co powalczyć!
Poniżej podajemy potrzebne składniki, przepis znajdziecie na naszym filmie. Ponadto Regulamin konkursu cantuccini oraz potrzebne Załączniki
Zapraszamy do zabawy!!!
Składniki na Cantuccini:
500 gr mąki pszennej typ 00
200 gr cukru
70 gr masła
3 jajka
15 gr cukru waniliowego
200 gr migdałów
Skórka z cytryny
Kieliszek likieru anyżowego
70 ml mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Film: