Konkurs na włoskie cantuccini

Mówi się, że „Włosi nie jedzą, aby żyć; Włosi żyją po to, by jeść”.  Tym razem więc w ramach naszego włoskiego cyklu, ogłaszamy konkurs na zrobienie słynnych włoskich ciasteczek cantuccini. UWAGA! Na zwycięzcę czeka nie byle jaka nagroda!

Cantuccini wywodzą się z tradycyjnej kuchni toskańskiej. Te wykwintne chrupkie i aromatyczne ciasteczka z migdałami, podbiją każde podniebienie.

Nasz film przeniesie Was do poznańskiej restauracji Amici Miei, gdzie włoski mistrz opowie i pokaże, jak wykonać ciasteczka. To właśnie tam, wraz z osobą towarzyszącą, wybierze się zwycięzca konkursu, na kolację przygotowaną przez włoskiego kucharza (w terminie ustalonym wspólnie ze względu na obecne obostrzenia). Jest więc o co powalczyć!

Poniżej podajemy potrzebne składniki, przepis znajdziecie na naszym filmie. Ponadto Regulamin konkursu cantuccini oraz potrzebne Załączniki

Zapraszamy do zabawy!!!

Składniki na Cantuccini:

500 gr mąki pszennej typ 00

200 gr cukru

70 gr masła

3 jajka

15 gr cukru waniliowego

200 gr migdałów

Skórka z cytryny

Kieliszek likieru anyżowego

70 ml mleka

Łyżeczka proszku do pieczenia

Film:

Skip to content